Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA RUBU BANKROTA

Grčkoj ne žele isplatiti pomoć iako je ispunila uvjete Trojke

'Parliament employees raise a mast after they replaced a torn-off Greek flag with a new one atop the parliament in Athens Syntagma (Constitution) square April 18, 2012. Greeks go to the polls in about
Reuters/Pixsell
21.11.2012.
u 19:02

Nakon 12 sati razgovora, europski ministri priopćili su da su postigli napredak, ali da im treba dodatno vrijeme za tehnički dio

Ministri financija eurozone nisu uspjeli postići sporazum kojim bi Grčkoj bila odobrena sljedeća tranša financijske pomoći, teška 31,5 milijardi eura. Nakon gotovo 12 sati razgovora održanih u Bruxellesu, europski ministri priopćili su da su postigli napredak o paketu mjera za smanjenje državnog duga Grčke, ali da im je potrebno dodatno vrijeme za tehnički dio.

Prekinut sastanak

Predsjedavajući eurogrupe Jean-Claude Juncker najavio je da će se ministri ponovo sastati u ponedjeljak, 26. studenog.

– Eurogrupa je prekinula sastanak kako bi omogućila daljnji tehnički rad na nekim elementima paketa pomoći – kazao je Juncker.

Grčkoj je prijeko potrebna financijska pomoć kako bi izbjegla bankrot. Grčki ministar financija Janis Sturnaras rekao je uoči sastanka ministara eurozone da na njihovoj strani “više nema neriješenih pitanja” i da je Grčka u potpunosti ispunila svoj dio obveza, koje im je kao ultimatum postavila Trojka - Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka

Podsjetimo, grčki je parlament početkom ovog mjeseca usvojio proračun za 2013. godinu i novu rundu mjera štednje vrijednih 18,5 milijardi eura, kojima je predviđeno daljnje smanjenje javne potrošnje i druge reforme.

Nestrpljiva tržišta

Atena je također pristala na mehanizam fiskalne kontrole koji su od nje tražili kreditori, (ne)popularna Trojka, koja želi kontrolirati prekomjernu grčku potrošnju. Grčka je do sada dobila gotovo 149 milijardi eura od eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, od ukupno 240 milijardi eura odobrenih u dva paketa financijske pomoći.

S odugovlačenjem isplate pomoći EU još više gubi povjerenje građana i financijskih tržišta.

Ključne riječi

Komentara 6

GP
GP66
11:04 22.11.2012.

@Khuen-Héderváry A mogao bi i ti sa tim nadimkom malo u Madjarsku.I nije im placa 1000 eura.Informisi se o pojedinim temama ako hoces komentirati.I kao sto bi Grci rekli:ade gamisou malaka

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
19:20 21.11.2012.

Grčka se mora malo strpjeti jer vlada nestašica novca

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
20:08 21.11.2012.

Srce mi se cijepa što nema novaca za njihove prosječne mirovine koje su nakon rezova još uvijek oko 1000 eura mjesečno. Marš raditi stoko balkanska, Rumunji i Bugari mogu a gospoda Heleni su prefini za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije